ScubaDiver.ro - Portalul pasionatilor de scufundari din Romania
Esti pasionat de inot si de mare in general? Iti place sa te scufunzi si sa inoti sub apa? Atunci scuba diving este pentru tine! Scufundarile iti ofera sansa descoperirii unui intreg univers nou, al pestilor, al lacurilor si al florei si faunei marine.

Pentru a practica scuba diving pentru prima data intai trebuie sa iti gasesti un instructor. Acesta, iti va explica in ce consta echipamentul de scufundare si cum se foloseste. Primele tale lectii vor fi teoretice. Vei invata principiile fizicii ce guverneaza lumea subacvatica. In urmatoarele lectii vor fi practice, scufundari in mare sau in bazin. Asculta cu mare atentie toate indicatiile, si invata semnalele de comunicare sub apa, acestea iti vor fi utile atunci cand vei fi in adancuri si nu vei mai putea vorbi, ci doar comunica prin semne.

In ce consta echipamentul?

1. In primul rand este necesara o masca pentru ochi si nas. Masca este necesara pentru a putea tine ochii deschisi sub apa si a vedea clar. Ea creaza un spatiu cu aer in fata ochilor, ceea ce va permite sa focalizati sub apa.Totodata odata cu masca se foloseste si un tub numit snorkel. Acesta te ajuta sa respiri la suprafata apei fara sa consumi aerul din butelie.
Sfat: pentru a alege o masca potrivita, incercati sa o fixati pe fata fara a utiliza cureaua. O masca buna ar trebui sa ramana lipita, fara sa cada.
De asemenea, mastile mai deschise la culoare sau albe sunt mai confortabile pentru vedere, in special pentru incepatori.

2. Labele de inot ajuta la deplasarea sub apa, transformand miscarea imprimata de muschii picioarelor intr-o miscare mai eficienta pentru deplasarea sub apa. Acestea se clasifica in doua mari categorii : labele cu calcai pentru snorkeling si labele cu curea pentru scufundari propriuzise. Diferenta dintre cele doua este faptul ca pentru labele cu bretea trebuie sa folosesti botosi din neopren, in timp ce pentru labele cu calcai nu este necesar nici un echipament suplimentar. Sfat: cautati comoditatea in primul rand, dar si sa fie cat mai fixe pe picior pentru a elimina riscul pierderii lor prin apa.

3. Costum de scufundare este confectionat in principal din neopren. Acesta ajuta la mentinerea temperaturii corpului sub apa, cat si ca protectie fata de eventuale obiecte ascutite de sub apa. Odata cu un costum de scafandru poti achizitiona si botosi + manusi, pentru o protectie suplimentara. In Marea Negra se folosesc costume de 5mm sau 7mm, iar pentru ape mai calde poti folosi costume mai subtiri.
Sfat: alegeti-l astfel incat sa fie ca a doua piele. Nu trebuie sa fie nici prea larg deoarece incomodeaza, nici prea stramt deoarece risca sa va dea senzatia de sufocare. Totodata este recomandabila achizitionarea unui costum cu cagula, astfel incat sa protejeze termic capul.

4. Vesta este un element esential pentru scafandru. Aceasta asigura flotabilitatea scafandrului in mediul submarin si la suprafata, compensand flotabilitatea negativa prin umflarea cu aer din butelie. In prezent exista doua tipuri de veste. Vesta cu lest integrat si vesta simpla, fara lest. In Romania sunt preferate vestele fara lest integrat.

4. Butelia cu aer este de asemenea o parte esentiala a echipamentului de scufundare. Aceasta permite transportarea aerului necesar sub apa trebuie aleasa astfel incat sa nu incomodeze prea tare. Odata cu butelia trebuie achizitionat si detentorul care te va ajuta sa respiri aerul din butelie. Acesta tranforma aerul din butelie de la presiunea de 180 bar la presiunea ambianta, in sensul ca intotdeauna vei respira aer la presiunea la care te afli. In general sunt preferate buteliile de 10 si 12 Litri.

5. Centura cu lest este elementul care asigura corpului o flotabilitate negativa. Tendinta scafandrului imbracat in costum de scufundare este pozitiva, iar aceasta centura compenseaza diferentele. Centura cu lest se pune ultima si se da jos prima.

Un ultim sfat: achizitionati un aparat de fotografiat subacvatic. Ceea ce veti vedea va merita cu siguranta aratat si altora !